Stroom komt tot Leven!

Stroom komt tot leven!

Na de ervaringen in het traditionele dorp Weeleo zijn we donderdag afgereist naar het oosten van Sumba voor ons bezoek aan een dorp waar onlangs electriciteit is aangelegd.

De rit van ongeveer 5 uur gaat over een slingerende weg met vele gaten en obstakels als buffels, geiten en vooral mensen. Onze chauffeurs verrichten een inspannende job. Het dorp waar we naartoe rijden is 8 maanden geleden voorzien van stroom door de waterkrachtcentrale aangelegd door de partner van Hivos; Ibeeka.

Het valt mij op dat de traditie een stuk minder is dan in Weeleo, ook is dit gedeelte van sumba veel armer door de droogte die er heerst, het landschap is voornamelijk dor en droog. Het dorp bestaat uit 10  huizen met ongeveer 110 mensen die er leven. Wij slapen met de mannen in een gedeelte van de veranda, enigzins tochtig maar mooi afgeschermd met twee handdoeken J

De mensen hier gaan eigenlijk gewoon hun gang en wij kunnen zien hoe zij werkelijk alles uit de natuur gebruiken. Zo heb ik gezellig de vrouwen geholpen met het raspen van kokosnoten die door de rijst gaan. Volgens traditie hebben we wederom een varken geschonken, het beest werd vakkundig bereid en gebruikt voor diverse gerechten, geloof me alles wat eetbaar is aan dat ding gaat ergens in! Wij zijn de eerste bezoekers die hier overnachten overigens, het geeft een heel bijzonder gevoel en er wordt speciaal voor een ons een feestavond georganiseerd.

Het voordeel van de electriciteit is dat er ’s avonds doorgewerkt kan worden, de plaatselijke wever bijvoorbeeld geeft aan veel meer productie te kunnen leveren na zijn te voorzien van de electriciteit. De plaatselijke meubelmaker heeft zelfs een schaafmachine aan kunnen schaffen waardoor hij veel sneller en mooier werk kan leveren, dit is echt een hele mooie ontwikkeling om te zien. De hele bevolking heeft overigens 4 maanden lang meegeholpen aan de bouw van de centrale, zo zijn ook zij verantwoordelijk voor het onderhoud en minder afhankelijk van Ibeeka, that’s the way!

Terug naar het feest, het blijkt dat dit het eerste feest is met electriciteit, er wordt een grote muziekbox te voorschijn gehaald en we dansen op lokale en internationale muziek. De lokale whiskey uit een jerrycan laten we aan ons voorbij gaan, we houden ons aan een lekkere Bintang (biertje) die we na een eleverende survival rit (achterin de bak met 13 man in een pick up) hebben gekocht in het dorp.

Na weer veel te weinig slaap vertrekken we na een aantal dagen in dit dorp vertoeft te hebben. Mijn conclusie is dat electriciteit veel brengt; meer werkgelegenheid, mogelijkheden tot ontwikkeling, beter toekomstperspectief maar ook een stukje westerse invloeden zoals muziek.

We trekken verder voor een dag vol biogas. We bezoeken verschillende biogasinstallaties, echt gaaf om te zien waarvoor we de sponsoracties voor hebben opgezet. Het principe is simpel, de stront van varkens of buffels wordt opgevangen in een reservoir en vermengt met water. Vervolgens loopt dit naar een andere bak waar het na een aantal weken gas procuceert. Dit gas wordt naar een simpel fornuisje getransporteerd waarop er gekookt kan worden. De mensen vinden het enen groot voordeel doordat het koken sneller gaat, beter te reguleren is en vooral veel schoner is dan te koken boven een open vuur en dus je dus de hele dag met je snuit in de rook zit. Op dit moment zijn er 40 biogasinstallaties geinstalleerd  op sumba, het streven is om dat nog dit jaar naar 100 te brengen. Mede door expeditie Sumba wordt dit gerealiseerd, top!

 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer