Mister, Mister!

Expeditie Sumba is nu echt begonnen, gisteren aangekomen in local village Weeleeo. Een warm welkom en vele eleverende ervaringen op één dag..

Vandaag reden we van oost Sumba naar West Sumba. Onderweg kwamen we de grootste graftombe van Sumba tegen, een interessant object met een gewicht van enkele tonnen.

Omdat we gaan koken in Weeleeo gaan we eerst naar de markt van Waikabubak. Een breed aanbod aan vooral verse groente en een hectisch schouwspel van locals. Vooral wij als expeditieleden waren al gauw een attractie (mister, mister schreeuwen de kinderen). We willen oerhollandse hutspot gaan maken dus op zoek naar aardappels, wortels, uien etc. Na wat onderhandelingen door onze gids en tolk Daniel denken we aan 9 kilo aardappels genoeg te hebben.

Op naar de het dorp, eerste even langs bij het hoofd Djon om ons voor te stellen, het begint nu een soort van spannend te worden. We laten het overgrote deel van onze bagage bij hem achter en gaan met een rugzak de berg op naar het Weeleeo. Na een klim van ongeveer 20 minuten horen we de trommels en gezang al! Rien en Amanda , de oudste man en vrouw van onze groep moeten volgens traditie voorop. Het gezang zwelt aan, de spanning stijgt, de typische traditionele hutten zijn zichtbaar.

Wat een ontvangst, het gehele dorp staat voor ons te zingen en we krijgen allemaal een soort van tjerk en sjaal om, dit na veel gejuich en gelach van de bevolking (wij hebben het idee toch wel voor gek gezet te worden). We krijgen een rondleiding en gaan daarna naar het hoofdhuis. Typerend aan de dorpjes op Sumba is dat zij de overledenen in een tombe midden in het dorp begraven. De tombes zijn overal te zien.

Het hoofdhuis is het grootste huis, middenin is de keuken en onder lopen dieren o.a. een paard. We liggen allemaal in 1 ruimte, gezellig J. Na een uitgebreide social talk waarin wij vragen stellen aan de bevolking over het leven hier (zonder stroom en met veel traditie) is het ons duidelijk wat de prioriteiten zijn in dit dorp; water, licht en agrische middelen en kennis. Stof tot nadenken voor ons als expeditieteam.

 We eten gezamelijk in een soort van living van het grote huis, op de grond zonder bestek, rijst met kippesoep, best lekker! Na het eten weer tijd voor uitgebreid uitwisselen van thema’s omtrent de tradities en het leven hier. De bevolking waardeert enorm dat we hier zijn, we voelen ons ook zeer welkom. De vermoeidheid slaat toe, rond 23:00 gaan we naar bed want om 05:00 moeten we op voor de start van het ontbijt.

De eerste nacht was een spannende, het paard wordt ’s nachts regelmatig wakker,  als we allemaal 3 uur geslapen hebben is dat lang. Het koelde trouwens behoorlijk af. De dag start met een kop koffie en/ of thee en daarna gaan we naar de kerk. De dienst was voor ons moeilijk te volgen maar aan het einde krijgen wij volop aandacht en moesten we min of meer naar voren voor jawel een echte hollandse smartlap; Vader jacob en zie ginds komt de stoomboot (We konden zo snel niet iets anders verzinnen. De  bevolking vond het fantastisch. Wellicht hielp het dat we financieel gaan bijdragen aan de reparatie van het kerkdak. Een unieke ervaring in ieder geval! Zojuist is voor onze ogen op traditionele wijze een varken geslacht, het varken was ons geschenk aan het dorp, het beest krijsde het uit, best heftig. Hij smaakt overigens best aardig. Toen we tijdens de soep er achter kwamen dat het bloedsoep van het varken was trokken we wel even wit weg, het smaakte opeens veel minder lekker.....

De opdracht voor Hivos loopt inmiddels ook lekker, ik heb als thema’s het leven op Sumba en het leven van kinderen op Sumba in relatie zonder energie. In het kader daarvan volgen wij Jimmy, een jongen van 14.  Jimmy is een spontane puber die geinteresseerd is in ons als buitenlanders en fan van Barcelona, na kennismaking met mij overigens gewijzigd naar Ajax maar dat ter zijde. Jimmy heeft geen electriciteit thuis en moet zijn huiswerk maken bij een kaars wat niet echt makkelijk is, op Sumba is het rond 18:00 donker. Zijn leven zou dus verrijkt kunnen worden met toegang tot stroom waardoor hij beter kan studeren en makkelijker toegang heeft tot andere kenisbronnen zoals de televisie. Leuk om deze jongen te volgen.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer